Return to site

Hospiteercoach Teun helpt je om een verpletterende indruk te maken op je nieuwe huisgenoten​

· Janine Guijt

Heb je ein-de-lijk een kamer gevonden die groter is dan een bezemkast en die je met je aanvullende DUO-lening nét kunt betalen? Dan moet je ervoor zorgen dat je uitgenodigd wordt op de hospiteeravond om daar vervolgens een verpletterende indruk achter te laten op de bewoners. Makkelijker gezegd dan gedaan, geldt voor veel mensen. Voor studenten bij wie de moed inmiddels in de schoenen is gezakt is daar hospiteercoach Teun Bijman (25). Hij stoomt wanhopige kamerzoekenden klaar voor een hospiteeravond.

Twintig keer afgewezen

Misschien zit je er middenin of kun je je het leed maar al te goed herinneren uit een grijs verleden: de zoektocht naar een studentenkamer gaat voor veel mensen niet van een leien dakje. De oorzaak? Heel simpel: er zijn te veel zoekende studenten en te weinig lege kamers. “En dus vallen degenen die zich tijdens een hospiteeravond niet goed weten te presenteren tussen wal en schip”, legt Teun uit. Voor hen bedacht hij een methode die deze studenten helpt om er bij een volgende hospiteeravond wél uit te springen. Studenten die aankloppen bij Teun zijn vaak al een keer of twintig afgewezen. Teun: “Soms zijn ze zo wanhopig dat ze het idee om op kamers te gaan bijna laten varen.”

‘Vertel eens iets over jezelf…’

Teun heeft als student allebei de kanten van het hospiteren gezien. Hij is als kamerzoekende in studentenhuizen geweest in de hoop als nieuwe huisgenoot gekozen te worden én hij heeft zelf hospiteeravonden georganiseerd. Waarom hij er voor koos om mensen naar een studentenstulpje te coachen? “Ik vind het systeem achter hospiteren zo fascinerend! Natuurlijk is het fijn wanneer je je eigen huisgenoten kan kiezen. Maar er wordt ook altijd een groep personen benadeeld. Het zijn vaak de mensen die dichtklappen als ze de opdracht krijgen iets over zichzelf te vertellen. Voor hen wil ik iets doen.”

Hospiteren = solliciteren

Volgens Teun help je jezelf een eind op weg door een hospiteeravond net zo serieus te nemen als een sollicitatiegesprek. Teun: “Het is eigenlijk gek dat je voor een baan naar allerlei sollicitatiecursussen of loopbaancoaches kunt gaan, maar dat zoiets nog niet bestond voor hospiteren.” De methode die Teun ontwikkelde heeft dan ook veel weg van de werkwijze die bij veel sollicitatietrainingen wordt gebruikt. “Tijdens een bijeenkomst zoek ik met een kandidaat antwoorden op vragen als: ‘waarom ben ik een goede huisgenoot?’. Maar ik leer ze ook hoe ze zichzelf kort maar krachtig kunnen presenteren. Volgens de hospiteercoach valt of staat alles met een goede voorbereiding. “Als je een goede eerste indruk weet te maken en een krachtig antwoord hebt als er gevraagd wordt om iets over jezelf te vertellen, dan heb je al een hoop gewonnen. Dat zijn namelijk dingen waar je zelf controle over hebt.”

Steuntje in de rug

Na een aantal jaar gewerkt te hebben, is Teun weer student. Als hij niet aan het blokken is voor zijn master coacht hij kamerzoekers. Teun: “Het is eigenlijk een hobby, een uit de hand gelopen fascinatie. Natuurlijk zou het leuk zijn als mijn bedrijf zou groeien. Dat zou bevestigen dat ik de oplossing op een probleem heb gevonden. Al blijft het natuurlijk zo dat er te weinig kamers zijn, dus er worden nu eenmaal altijd mensen afgewezen. Mij gaat het er vooral om om hopeloze kamerzoekenden een steuntje in de rug te geven, zodat ze zelfverzekerder verder hospiteren. Ik gun het iedereen namelijk om een leuke studententijd te hebben.”

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly